MEDYA
Ondokuz Mayıs Üniversitesi VakfıKoleji

Hacivat ve Karagöz Okulumuzda

ANA SAYFA | MEDYA | Güncel Haberler | 17 Ocak 2017 Salı
Hacivat ve Karagöz OkulumuzdaTürkiye'nin önemli değerlerinden Geleneksel Gölge Oyunu üstadı, Hayalî Saraç Emin (Emin ŞENYER), Hacivat ve Karagöz gösteri ve tanıtımı için OMÜ Vakfı Özel Okulları'nın misafiri oluyor.

Tarih: 18 OCAK 2017 ÇARŞAMBA
Yer: OMÜ Vakfı Özel Okulları


Geleneksel Gölge Oyunları ve Hacivat ile Karagöz Hakkında...
Hacivat ve Kazagöz hakkında çeşitli efsaneler olup bunların en yaygın olanı Ulucami’nin inşaatı sırasında Bursa’da geçmiştir. Cami inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bâli Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacıvat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçiler işi gücü bırakıp onların etrafında toplanır, bu yüzden de inşaat yavaş ilerlermiş. Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettirmiş. (Bir rivayete göre ise Karagöz idam edilmiş, Hacıvat ise hacca giderken yolda ölmüştür). Daha sonra çok pişman olan padişahı teselli etmek isteyen Şeyh Küşterî başından beyaz sarığını çıkarıp germiş ve arkasına bir şema (ışık) yakarak ayağından çıkardığı çarıkları ile de Karagöz ve Hacıvat’ın tasvirlerini canlandırıp nükteli konuşmalarını tekrar etmiş. O tarihten sonra da Karagöz oyunları değişik mekanlarda oynanır olmuş.


Geleneksel kültürümüzün ortaoyunu ve meddah ile birlikte en önemli köşe taşlarından biri olan gölge oyunumuz KARAGÖZ HACIVAT oyunları günümüzden yüz yıllarca önce ortaya çıkmış, insanları eğlendirirken düşündürmüş, zaman zaman toplumsal bilinç oluşmasında öncü bir rol oynamıştır.

Gölge oyunumuz Hacivat Karagöz bir zamanlar toplumun en önemli eğlencesiydi. Eskiden ramazan gecelerinde mutlaka ramazan eğlencesi yapılır, büyük bir sabırla beklenen iftar topu atıldıktan sonra iftariyelikler sofraya gelirdi. İftar yemeğini yiyen herkes doğruca Karagöz ve Hacivat gösterisi seyretmeye giderdi. Önce perde arkasındaki ışık yanar, nâreke zırıltısı ve tef velvelesi ile göstermelik kalktıktan sonra Muhavere denilen Karagöz ve Hacıvat’ın atışması bittikten sonra fasıl bölümü başlar, bu bölümde oyunun akışına göre Zenne, Çelebi, Tuzsuz Deli Bekir, Beberuhi, Tiryaki, Acem, Laz, Matiz, Zeybek gibi tipler perdeye gelirler, oyunlarını oynarlar ve sonunda bir çengi ya da köçek çıkarak seyircileri eğlendirirlerdi. Tabii ki sünnet düğünü denilince de akla hemen Karagöz Hacivat oyunu gelirdi. Karagöz Hacivat gösterisi yapılmayan bir sünnet düğünü gelen davetlilerden tam not alamazdı. Sadece ramazan eğlencelerinde veya sünnet düğünlerinde değil hayatın her alanında kök boya kullanılarak boyanan tasvirler hayali’nin elinde can bulurdu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı Özel Okulları olarak geleneklerimize ve kültürümüze sahip çıkmayı görev biliyor, siz değerli öğrenci ve velilerimizi “Karagöz ve Hacivat” tanıtım gösterisine bekliyoruz.

Hacivat ve Karagöz Okulumuzda